Serving: 1 orang
Bahan2 Rendang Ayam ala Kedai Mamak
- Fillet ayam seketul n kulit ayam seketul, tu pilihan saya lah, kalau korang nak pakai bahagian lain pun x per, nak pakai kambing atau daging pun x per
- Serbuk Rendang
- Serbuk Kari
- 4 serangkai(bunga lawang+buah pelaga+kulit kayu manis+bunga cengkih) ditumbuk
- Cili Api Merah Import sebijik, ditumbuk
- Gula Perang, sikit, kire2 2 hiris
- Serbuk Santan
- Daun Kunyit, dihiris halus2
- Air kire2 tenggelam ayam2 tu
- Garam Kasar 3 cubit
- Kentang3 hiris dari potong bulat
- Panaskan kuali n minyak, masak kentang terlebih dahulu, siap, ketepikan.
- Masukkan air n ayam, sampai ayam masak n kemudian baru masukkan serbuk kari n serbuk rendang.
- Masukkan 4 serangkai n cili api n daun kunyit n gula perang n garam kasar.
- Bila Kuah rendang tu dah sikit , masukkan pula serbuk santan, api sederhana yer, siap! 👌
Wassalam!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan