Salam! Petang2 ni, rasa malas nak masak yg susah2 n berat2, jadi tengoklah resepi kat website, jumpa blog Abe ni http://ahmadzaki82.blogspot.com/2017/05/resipi-ayam-percik-kelantan.html. So saya pun olah ikut bahan yg ada kat rumah saya 👻
Serving: 1 orang
Bahan Perap Ayam Percik
- Ayam seketul, saya pilih ayam bahagian leher, sedap n murah, siap ada kulit yg nyum2 lagi 👻
- Halia Tua Bentong potong sikit kire2 3 milimeter
- Bawang Besar 3 hiris dari potong bulat
- Cili Api Vietnam 1 bijik
1. Semua bahan tu tumbuk ngan lesung batu, ikut rajin, jadi saya buat kasar je, janji hancur, perap ngan ayam 30 minit.
Bahan2 Kuah
- Serbuk santan sikit kire2 cukup lemak
- Asam jawa secubit
- Garam kasar 3 cubit
- Air sikit
2. Masak ayam tu tanpa minyak ngan bahan perap tu, kire2 kulit ayam tu agak perang sikit, sedap woa bau dia, api slow ye.
3. Da kire2 kulit ayam tu agak perang n ayam dah masak, masukkan bahan kuah tu, siap! 👌
Gambar x de sebab kamera phone x boleh link ngan website, huhu 😭
Wassalam!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan