Pagi2 ni nak masak spesial sikit, x lah spesial sangat2 pun, cume teringin makan macam kat kampung 👻
Serving: 1 orang
Bahan2 Nasi Lemak
- Beras 1 setengah pot
- Air kire2 cukup bagi nasi ceroi
- Garam kasar 3 cubit
- Halia Tua Bentong kire2 3 milimeter
- Bawang Putih kire2 3 milimeter
- Serbuk santan kire2 jadi pekat santan tu, baru ummph 👻
- Sebijik buah pelaga
1. Ok, masukkan semua bahan nasi lemak tu, masak dalam pot, sambil tunggu nasi masak, kite buat sambal dulu.
Bahan2 Sambal Ikan Masin
- Ikan Masin Malong kire2 cukup makan, jangan membazir, x boleh banyak sangat nanti hyper tensi
- Bawang Besar 3 hiris dari potong bulat
- Bawang Putih kire2 3 milimeter
- Halia Tua Bentong kire2 3 milimeter
- Belacan sikit, bakar dulu tanpa minyak, baru ummph 👻
- Cili Boh
- Sos Cili
- Asam jawa secubit
- Air sikit
- Minyak masak
- Cili Api Vietnam sebijik, ditumbuk supaya lagi pedas n sedap
2. Panaskan minyak n masak ikan masin
3. Lepas ikan masin masak, masukkan bahan sambal lain, biar sehingga naik bau n mendidih, api slow ye, siap! 👌
Wassalam!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan