Petang2 ni sejuk, so saya makan daging, bagi panas sikit badan, ye la, berapa hari dah hujan, huhu 👻
Serving: 1 orang
Bahan2 Nasi Daging
- Beras 2 pot
- Air kire2 nasi ceroi
- 1 per tiga kiub pati daging
- Halia Tua Bentong kire2 3 milimeter
- Bawang Putih Jin Xiang kire2 3 milimeter
- Bawang goreng
1. Basuh beras, sukat air, n campurkan semua bahan nasi daging tu dalam pot, biarkan masak, sementara masak, kite buat sup pulak 👻
p/s: hancurkan kiub pati daging tu dalam pot ye, n kacau dia sekata
Bahan2 Sup Daging
- Daging lembu, saya pilih kambing petang ni, ikut perut n selera, jangan banyak sangat nanti obes
- Sawi satu helai
- Air kire2 cukup makan
- Serbuk Sup
- Halia Tua Bentong kire2 3 milimeter
- Bawang Putih Jin Xiang kire2 3 milimeter
- Bawang Besar 3 hiris dari potong bulat
- Tauhu Goreng 2 ketul potong kecil2 kire2 cukup tuk makan
- Cili Api Vietnam 1 bijik, tumbuk
- Serbuk Kunyit secubit
- Bawang goreng
- Garam kasar 5 cubit
- Minyak masak sikit tuk tumis
2. Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang merah n halia, sekejap je
3. Masukkan air n daging, kire2 daging dah masak, masukkan semua bahan sup yg lain, siap! 👌
Sedap dihidang dengan sambal belacan n kicap pedas.
Wassalam!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan