Tengahari ni ni lapar sangat pasal terbau jiran masak rendang, sedap sangat, so try la buat Ikan Bakar Portugis seperti di blog Puan ni http://daridapurmaisya.blogspot.com/2008/04/masakan-ikan.html . Sedap gak bila makan ngan nasi putih n kicap manis 👻
Serving: 1 orang
Bahan2 Ikan Bakar Portugis
- Ikan Pangasius, boleh cari kat supermarket kat tempat sejuk beku, potong ikut cukup makan
- Bawang Besar, kire2 1 hirisan dari potong bulat, ditumbuk
- Bawang Putih Jin Xiang, kire2 3 milimeter, ditumbuk
- Halia Tua Bentong, kire2 3 milimeter, ditumbuk
- Cili Padi Kampung, 3 bijik, ditumbuk
- Cili Boh
- Daun Kunyit, tuk balut ikan, boleh gak guna daun pisang atau alumunium foil
1. Kesemua bahan yg ditumbuk tu disalut pada ikan, termasuk juga cili boh.
2. Balut ikan dengan daun kunyit, boleh cucuk ngan lidi atau stapler bucu daun kunyit tu, tapi kalau stapler, hati2 jangan termakan plak ubat stapler tu, naiya woa 👻
3. Panaskan dalam kuali, balik2kan ikan hingga masak, api slow yer, kire2 15 minit, siap! 👌
Wassalam!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan