Mee Goreng Mamak

Pagi tadi masak Rendang Biasa, so petang ni lepas shopping beli barang sikit2, teringinlah nak buat Mee Goreng Mamak, kebetulan bahan2 pun cukup 👻

Serving: 1 orang

Bahan2 Mee Goreng Mamak
- Ayam seketul, x pun daging atau fish cake ke, saya pilih kulit ayam, jimat, 35 sen dapat 4 ketul :D
- Mee Kuning, kire2 cukup tuk makan, direndam dulu tuk kurangkan bau mee
- Bawang Besar, 1 hirisan dari potong bulat
- Bawang Putih Jin Xiang, kire2 3 milimeter
- Cili Padi Kampung, 3 bijik, dipotong kecil2
- Kicap Manis
- Sos Tiram
- Cili Boh
- Sos Cili
- Air sikit, kire2 cukup bagi Mee Goreng Mamak tu wet2 gitu 👻
- Sawi, 1 helai, dipotong kecil2
- Taugeh, kire2 cukup makan
- Tauhu Goreng, seketul, dipotong kecil2
- Telur sebijik, dipecah n dipukul dalam mangkuk
- Bawang Goreng
- Limau Kasturi, dihiris halus2 atau diperah
- Minyak Masak 




1. Panaskan kuali n minyak, tumis bawang besar n bawang putih terlebih dahulu sampai naik bau, siap ketepikan.
2. Masukkan air n ayam tu, sampai ayam tu kire2 dah masak, api slow ye.
3. Masukkan mee kuning, halia n cili padi, kacau balik2an.
4. Masukkan kicap manis, sos tiram, cili boh n sos cili, kacau balik2an.
5. Masukkan sawi, taugeh n tauhu goreng, kire2 air dah tinggal sikit, nak wet2 gitu, baru masukkan telur, kacau balik2an.
6. Akhir sekali, masukkan bawang goreng n limau kasturi, kacau balik2an, siap! 👌

Wassalam!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Ayam Goreng Masak Petai

Hahah, ni resepi tadi, lama x update blog ni bukan x layan blog, cume, banyak masak resepi yg sama, tu yg x tulis tu 👻 Serving: 1 orang ...