Petang tadi dah makan, lapar balik, cadang nak buat Mee Goreng Mamak je, tapi sebab dah makan telur petang tadi, terpaksalah buat masak yg lain pulak, takut gak makan telur lebih dari sebijik sehari, nanti boleh kena kanser prostat, bahaya woa 👻
Serving: 1 orang
Bahan2 Mee Kari
- Ayam seketul, dipotong kecil, daging boleh, udang n kerang pun boleh, fish cake n fishball pun boleh, ikut suka n bajet masing2, saya pakai kulit ayam je tapi saya selalu exercise lah, so x lah obes sangat 👻
- Mee Kuning, kire2 cukup makan
- Serbuk Kari sikit, kire2 rasa kari
- Serbuk Santan sikit, kire2 rasa lemak2
- Sawi sehelai, dipotong kecil2
- Taugeh sikit, kire2 cukup makan
- Cili Padi Kampung 3 bijik, dipotong kecil2
- Bawang Besar, 1 hirisan dari potong bulat
- Bawang Putih Jin Xiang, kire2 3 milimeter
- Halia Tua Bentong, kire2 3 milimeter
- Air kire2 separuh mangkuk yg kita nak makan, sebab nanti nak taruh mee lagi supaya x melimpah
- Tauhu Goreng seketul, dipotong kecil2
- Bawang Goreng sikit
- Limau Kasturi sikit, dihiris atau diperah
- Garam Kasar 5 cubit
1. Panaskan kuali, masukkan air n ayam, bila ayam hampir masak, masukkan serbuk kari n serbuk santan, bawang besar, bawang putih n halia, api slow ye.
2. Bila ayam dah masak, masukkan mee kuning, sawi, cili padi, tauhu goreng, garam kasar, taugeh, bawang goreng n limau kasturi, biar sampai keluar wap air atau mendidih, api slow ye, siap! 👌
Wassalam!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan