Sambal Ikan n Tauge Masak Air

Memang cadang nak makan Masak Pindang, tapi hujan plak, sejuk2 ni masaklah Sambal Ikan 👻

Bahan2 Sambal Ikan
- Ikan seketul, saya pakai ikan Pangasius, potong kire2 cukup makan
- Cili Boh
- Sos Cili
- Bawang Putih Jin Xiang, kire2 3 milimeter
- Bawang Besar, 2 hirisan dari potong bulat
- Halia Tua Bentong, kire2 3 milimeter
- Cili Padi Kampung, 3 bijik dipotong kecil2 atau ditumbuk
- Belacan sikit
- Asam Jawa secubit
- Minyak Masak
- Garam Kasar 2 cubit

1. Panaskan kuali, masukkan minyak, masak ikan dulu, api sederhana ye
2. Siap ikan tu, ketepikan, masukkan pula cili boh, sos cili, bawang besar, bawang putih, asam Jawa n belacan.
3. Dah naik bau, masukkan pula garam, halia n cili padi, siap! 👌 

Bahan2 Tauge Masak Air
- Tauge kire2 cukup makan
- Air sikit kire2 jadi kuah
- Sos Tiram
- Kicap Manis 
- Tauhu Goreng

1. Pakai kuali yg sama, masukkan air n bahan2 lain termasuk, api slow, sampai lah mendidih, siap! 👌

Wassalam!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Ayam Goreng Masak Petai

Hahah, ni resepi tadi, lama x update blog ni bukan x layan blog, cume, banyak masak resepi yg sama, tu yg x tulis tu 👻 Serving: 1 orang ...