Masak Pindang

Petang2 ni lapar, pagi tadi masak Mee Goreng Mamak, so sekarang ni lapar balik, cadang nak masak Masak Pindang 👻

Serving: 1 orang

Bahan2 Masak Pindang
- Ikan seketul, saya pilih ikan Mackerel, ambik ikan yg baru yer, mata bersinar n paru2 dia merah 👻, potong ikut yg nak makan
- Air, ikut yg nak jadi kuah
- Serbuk kunyit sikit, kire2 kuah jadi kuning
- Bawang Besar 2 hirisan dari potong bulat
- Bawang Putih Jin Xiang, kire2 3 milimeter
- Halia Tua Bentong, kire2 3 milimeter
- Cili Padi Kampung 3 bijik, ditumbuk
- Garam Kasar 5 setengah cubit
- Asam Jawa secubit 
- Minyak sikit

1. Panaskan kuali n minyak, tumis bawang besar n bawang putih dulu, siap ketepikan.
2. Masukkan air n ikan.
2. Bile ikan hampir masak, masukkan bahan2 lain, api slow ye, siap 👌

Wassalam!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Ayam Goreng Masak Petai

Hahah, ni resepi tadi, lama x update blog ni bukan x layan blog, cume, banyak masak resepi yg sama, tu yg x tulis tu 👻 Serving: 1 orang ...