Tadi pagi masak Nasi Lemak, so sekarang ni lapar balik, teringin nak makan Kari Ayam plak, ye lah, hujan2 sejuk 👻
Serving: 1 orang
Bahan2 Kari Ayam
- Ayam seketul, saya pilih kulit ayam, nak pakai daging atau kambing pun ok 👻
- Air sikit
- Minyak Masak sikit
- Serbuk Kari sikit
- Serbuk Santan sikit
- Halia Tua Bentong, kire2 3 milimeter
- Bawang Putih Jin Xiang, kire2 3 milimeter
- Bunga Lawang, secubit, ditumbuk
- Cengkih secubit, ditumbuk
- Buah Pelaga sebijik, ditumbuk
- Kulit Kayu Manis sikit, ditumbuk
- Cili Padi Kampung 3 bijik, ditumbuk
- Garam Kasar 3 cubit
- Kentang 3 hirisan dari potong bulat
1. Panaskan kuali masukkan minyak, masak kentang dahulu.
2. Kemudian, tumis semua bahan yg ditumbuk tu sampai naik bau.
3. Masukkan air, bawang putih, halia n ayam, bila ayam hampir masak masukkan garam, serbuk kari n serbuk santan, api slow ye, sampai lah mendidih, siap! 👌
Wassalam!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan