Serving: 1 orang
Bahan2 Nasi Lemak
- Beras kire2 1 setengah pot
- Air kire2 cukup tuk buat nasi ceroi
- Serbuk santan kire2 cukup jadi lemak2 gitu
- Halia Tua Bentong kire2 3 milimeter, dihiris halus2
- Bawang Putih Jin Xiang, kire2 1 milimeter, dihiris halus2
- Buah Pelaga sebijik
- Garam Kasar 3 cubit
- Basuh beras 3 kali, selawat, sukat air n masukkan semua bahan dalam pot, masak, sementara siap, kita buat sambal ikan.
Sambal Ikan
- Ikan seketul, saya pakai ekor ikan Mackerel je, sedap gak Mackerel tu, lemak2, cume banyak tulang 👻
- Bawang Besar 1 hiris dari potong bulat, dipotong kecil2
- Bawang Putih Jin Xiang, kire2 1 milimeter, dihiris halus2
- Halia Tua Bentong, kire2 1 milimeter, dihiris halus2
- Cili Boh sikit
- Sos Cili sikit
- Cili Padi Kampung 3 bijik, ditumbuk
- Belacan sikit
- Asam Jawa secubit
- Garam Kasar sikit
- Kunyit sikit, tuk digoreng separuh masak bersama ikan terlebih dahulu
- Air sikit
- Lumur kunyit n garam kat ikan, biar kire2 5 minit, sementara tu panaskan kuali n minyak.
- Masak ikan sampai separuh masak, siap, ketepikan.
- Tumis Cili Boh, cili padi n Sos cili hingga naik bau, tambah sikit air, sikit je tau, kire2 cukup jadi kuah sambal.
- Masukkan belacan n asam jawa, kemuadian masukkan pula bawang besar, bawang putih n halia.
- Masukkan semula ikan yg separuh masak tadi, masak n balik2an hingga keluar wap, siap! 👌
Wassalam!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan