Serving: 1 orang
Bahan2 Mee Goreng Basah
- Mee Kuning, saya pilih yg kering, expired lambat n murah
- Ayam seketul, saya pilih kulit ayam, murah n sedap, tapi x leh makan selalu, nanti obes 👻
- Kicap Pekat sikit
- Sos Tiram sikit
- Cili Boh sikit
- Sos Cili sikit
- Bawang Besar 1 hiris dari potong bulat, dipotong dadu
- Bawang Putih Jin Xiang, kire2 1 milimeter, dihiris kecil2
- Halia Tua Bentong, kire2 1 milimeter, dihiris kecil2
- Sawi sehelai, dipotong kecil2
- Tauhu Goreng seketul, dipotong kecil2
- Bawang Goreng sikit
- Cili Padi Kampung 3 bijik, ditumbuk
- Air sikit tuk lembapkan mee kalau2 kering
- Minyak Masak
- Panaskan kuali n minyak, masak ayam terlebih dahulu, sampai hampir masak, siap, ketepikan.
- Masukkan air n mee kuning, air tu sikit je ye, tuk jadikan mee tu lembut, siap, ketepikan.
- Masukkan minyak, tumis cili boh, kicap pekat, sos cili, sos tiram n cili padi yg ditumbuk tadi, api slow yer.
- Masukkan bawang besar, bawang putih, sawi n tauhu goreng n bawang goreng, kalau kering masukkan sikit air sampai lembap2, siap! 👌
Wassalam!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan