Serving: 1 orang
Bahan2 Perut Masak Lemak Cili Padi Kuning
- Perut lembu kire2 cukup makan
- Daging lembu kire2 cukup makan
- Daun Kunyit sikit, dihiris halus2
- Serbuk Kunyit sikit, kire2 kuah jadi kuning jer, jangan banyak sangat yer
- Serbuk Santan kire2 kuah pekat
- Bawang Putih Jin Xiang, kire2 1 milimeter, dihiris halus2
- Halia Tua Bentong, kire2 1 milimeter, dihiris halus2
- Air kire2 cukup tuk jadi kuah
- Cili Padi Kampung 3 bijik, dipotong kecil2 kemudian ditumbuk
- Asam Jawa 2 cubit
- Garam Kasar 3 setengah cubit
- Kentang, 3 hiris dari potong bulat
- Minyak Masak
- Panaskan kuali n minyak, masak kentang terlebih dahulu, siap, ketepikan.
- Masukkan air, perut n daging, sampai perut n daging hampir masak.
- Masukkan pula, daun kunyit, bawang putih, halia, cili padi n kentang kembali.
- Masukkan serbuk santan, serbuk kunyit, asam jawa n garam kasar, api slow yer lepas masuk santan, siap! 👌
Wassalam!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan