Serving: 1 orang
Bahan2 Pekasam Masak Lemak Kuning
- Ikan Pekasam, kire2 cukup makan
- Serbuk santan
- Air
- Halia Tua Bentong, kire2 1 milimeter, dihiris halus2
- Daun Kunyit sikit, dihiris halus2
- Cili Api Merah Import, 1 bijik, ditumbuk
- Bawang Putih Jin Xiang, kire2 1 milimeter, dicincang
- Minyak Masak
- Serbuk kunyit sikit, kire2 cukup bagi kuah nampak kuning2 gitu
- Panaskan kuali n minyak, masak pekasam terlebih dahulu, siap, ketepikan.
- Masukkan air, halia, daun kunyit, cili api n serbuk kunyit, sampai mendidih.
- Bila dah mendidih, masukkan santan, terus tukar api kepada slow, n masukkan kembali pekasam, siap! 👌
Wassalam!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan